28.10.10

"Τι δεν άκουσα από τους τρεις υποψηφίους"

Άρθρο του Παναγιώτη Σαββίδη στην εφημερίδα ΨΙΘΥΡΟΙ ΤΗΣ ΣΙΝΤΙΚΗΣ (Νοέμβριος 2010).
 Και ξαφνικά οι υποψήφιοι δήμαρχοι του νέου διευρυμένου δήμου Σιντικής, ανακάλυψαν την «καραμέλα» των «συγκριτικών πλεονεκτημάτων» της περιοχής μας. Μόνο που μέχρι σήμερα, ουδείς μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει πως φαντάζεται την αξιοποίηση αυτών των πλεοvεκτημάτων, προκειμένου να πάμε ένα βήμα μπροστά.
Ασφαλώς «συγκριτικά πλεονεκτήματα» του νέου δήμου Σιντικής, είναι η λίμνη Κερκίνη με τον υγροβιότοπο, ο ορεινός όγκος του Μπέλες και του Αγκίστρου, οι ιαματικές πηγές και τα λουτρά, τα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη κ.α, αλλά αυτά υπήρχαν και προ «Καλλικράτη», αν εξαιρέσουμε πχ τα Άνω Πορόια και το Άγκιστρο όπου εκεί οι τοπικές κοινωνίες πέτυχαν το στοίχημα της ανάπτυξης, σε ολοκληρη την υπόλοιπη Σιντική η κατάσταση παραμένει στάσιμη, παρά την ύπαρξη όλων αυτών των πλεονεκτημάτων.
Με λύπη διαπιστώνω, πως μέχρι και τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, κανένας απολύτως απο τους τρεις υποψήφιους δημάρχους Σιντικής (Δομουχτσίδης, Σπάσης, Καρύδας) δεν μας έχουν εξηγήσει, τι εννοούν όταν δηλώνουν αόριστα πως «θα αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα» της περιοχής μας, εφόσον εκλεγούν.
Τους ακούω πχ να μιλούν για αξιοποίηση του ορεινού όγκου του Μπέλες, ένα καταπληκτικό βουνό με πλούσια φύση και ιστορία, την ώρα που το βουνό θεωρείται ακόμη «ΑΖ» (Απαγορευμένη Ζώνη) με ένα νόμο του Μεταξά, που ουδείς μέχρι σήμερα φρόντισε να καταργηθεί απο τη στιγμή που με τους Βούλγαρους είμαστε σύμμαχοι.
Δεν άκουσα απο κάποιον υποψήφιο να δεσμεύεται πχ πως άμεση προτεραιότητά του θα είναι η κατάργηση του συγκεκριμένου νόμου και η άμεση παραχώρηση όλων των διάσπαρτων παροπλισμένων στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Τ.Α προκειμένου να τα αξιοποιήσει για ήπιες μορφές τουρισμού (με σεβασμό πάντοτε στο περιβάλλον) σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία, γιατί πιστεύω πως ο δήμος δεν πρέπει να είναι επιχειρηματίας, αλλά αρωγός και συμπαραστάστης όσων θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή μας και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, που τόσο έχουμε ανάγκη.
Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ως περιοχή, τα είχαμε και πριν, θα τα έχουμε και στο μέλλον. Το ερώτημα που τίθεται, είναι πως θα τα αξιοποιήσουμε προκειμένου να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση που θα συγκρατήσει τον πληθυσμό στα χωριά μας και θα δημιουργήσει τις συνθήκες να επιστρέψουν κυρίως νέοι άνθρωποι και πάλι πίσω από τα μεγάλα αστικά κέντρα ή από το εξωτερικό.
Και επειδή οι εποχές είναι δυσκολες, δεν άκουσα απο κανέναν υποψήφιο πως θα υλοποιήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του εν μέσω ... «μνημονίου». Μήπως από τώρα υπάρχει το άλλοθι, για όσα δεν καταφέρει να κάνει ο νικητής του Νοεμβρίου τα επόμενα τέσσερα χρόνια ;
Είμαι επιφυλακτικός και κρατάω μικρό καλάθι, γιατί ακούω απο τους τρεις υποψηφίους, για «πολλά κεράσια». Ο τόπος χρειάζεται σχέδιο και 5-10 συγκεκριμένες δεσμεύσεις, πάνω στις οποίες θα πρέπει να εργαστεί η νέα δημοτική αρχή, για να βάλει γερές βάσεις για το νέο οικοδόμημα που τώρα χτίζεται. Ποιες ειναι οι άμεσες προτεραιότητες ; Μπορώ να τις αναφέρω σύμφωνα με τη γνώμη μου, αλλά δεν είναι δική μου δουλειά, αλλά αυτών που διεκδικούν τη ψήφο μας.
Περιμένω μέχρι και την Κυριακή των εκλογών, να ακούσω πέντε συγκεκριμένα πράγματα, απο τους τρείς υποψηφίους που θα με πείσουν όχι μόνο να τους ψηφίσω, αλλά και να προσέλθω στην κάλπη. Συγκεκριμένες προτάσεις και όχι αόριστολογίες που κουράζουν τον κόσμο και κυρίως τους νέους ανθρώπους, που με ελάχιστες εξαιρέσεις, παρακολουθούν από απόσταση τα τεκταινόμενα, ως αντίδραση σε μια γενιά πολιτικών που δυστυχώς λειτούργησαν και λειτουργούν με πρακτικές και αντιλήψεις Μαυρογιαλλούρου. Μακάρι να διαψευστώ. Μακάρι σε τέσσερα χρόνια απο σήμερα, οι νέοι της Σιντικής, να μην αισθάνονται πως ήταν και πάλι στο περιθώριο.
Εύχομαι απο καρδιάς καλή επιτυχία και στους τρεις υποψηφίους δημάρχους μας, ζητώντας τους μετά τις εκλογές να συνεργαστούν για το καλό του νέου δήμου Σιντικής, απ΄ όπου και αν τους τάξει ο λαός. “Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα ...” όπως λέει και το γνωστό λαϊκό άσμα.
* Με καταγωγή απο το Καπνόφυτο και μεγαλωμένος στο Νέο Πετρίτσι ο Παναγιώτης Σαββίδης ζει σήμερα στην Αθήνα και είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” και αρχισυντάκτης του infoserres.gr.

13 σχόλια:

  1. Άρση απορρήτου σε λογαριασμούς 40 στρατιωτικών και αστυνομικών
    για την υπόθεση Siemens-C4Ι

    Σαράντα αξιωματούχοι των υπουργείων Εθνικής Αμυνας και Δημόσιας Τάξης οι οποίοι, ως μέλη αρμόδιων επιτροπών, ενεπλάκησαν -στη...διαδρομή μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τη Siemens- στην προμήθεια του συστήματος ασφαλείας C4Ι, έχουν μπει στο «μικροσκόπιο» των ανακριτών που ερευνούν το σκάνδαλο των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας.
    Για τα συγκεκριμένα μη πολιτικά πρόσωπα οι εφέτες ειδικοί ανακριτές έχουν ήδη ζητήσει, μέσω της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, να αρθεί το τραπεζικό τους απόρρητο ώστε να διερευνηθεί εάν από την κίνηση των λογαριασμών τους προκύπτουν τυχόν αξιόποινες συναλλαγές, καθώς και αν αυτές συνδέονται ή όχι αιτιωδώς με τη ροή «μαύρου χρήματος» από τα ταμεία της Siemens.
    Στο στόχαστρο των ανακριτών είναι να διακριβωθεί, γι' αυτό το σκέλος του μεγάλου σκανδάλου, εάν υπάρχουν ενδείξεις, κατά περίσταση, για τη στοιχειοθέτηση των αδικημάτων της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος) και της δωροδοκίας.
    Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, σ' αυτή τη χρονική στιγμή για τους τρεις εφέτες ανακριτές που έχουν χρεωθεί τον «φάκελο Siemens», σειρά προτεραιότητας έχει η δικογραφία για την προμήθεια του αντιαεροπορικού συστήματος «Patriot», αξίας περίπου 1,3 δισ. ευρώ.
    Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη δικογραφία, που αποτελεί σκέλος της υπόθεσης για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, αφορά σύμβαση που υπογράφτηκε το 1998, γεγονός που επιτάσσει το συντομότερο δυνατό ολοκλήρωση των ανακρίσεων καθώς υφίσταται κίνδυνος παραγραφής των τελεσθέντων αδικημάτων.
    Ετσι οι ανακριτές αναμένεται να προχωρήσουν άμεσα στην εξέταση των μαρτύρων πριν καταλήξουν στο αν τα στοιχεία της υπόθεσης οδηγούν σε προσωποποίηση κατηγοριών και σε κλήτευση κατηγορουμένων, από τα εμπλεκόμενα μη πολιτικά πρόσωπα, ή αν θα κλείσουν τον φάκελο με τυπικές κλήσεις, σε περίπτωση που δεν προκύπτουν επαρκείς ενδείξεις για την τέλεση των αξιόποινων πράξεων σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.
    Στο μεταξύ προχθες, οι ανακριτές του σκανδάλου δέχτηκαν μια απρόσμενη επίσκεψη στα γραφεία τους.
    Η Αικατερίνη Τσακάλου, πάλαι ποτέ έμπιστη γραμματέας τού πρώην ισχυρού άντρα της Siemens Μιχ. Χριστοφοράκου, τους επισκέφθηκε αυθορμήτως προκειμένου να τους ενημερώσει για την αιφνιδιαστική της απόλυση από την εταιρεία.
    Η κ. Τσακάλου, η οποία είχε παραδώσει στις ανακριτικές αρχές το περίφημο ημερολόγιο του Μιχάλη Χριστοφοράκου, υπηρετούσε τους τελευταίους μήνες στο Τμήμα Διαφάνειας της εταιρείας.



    Διαβάστε περισσότερα: http://greece-salonika.blogspot.com/2010/10/40_27.html#ixzz13b78tD7g

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΟΥ ΚΟΛΛΑΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΑΒΒΊΔΗ ΜΉΠΩΣ ΜΠΈΡΔΕΨΕS ΤIΣ ΜΑΚΕΔΟΝΊΕΣ,ΚΑΙ ΣΤΑΜΑΤΙΣΤΕ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΌ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΑΡΧΊΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΆΓΟΥΜΕ ΠΙΑ.CARAKAL MILISE.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απόλυτα με την άποψη του δημοσιογράφου. Όλοι μιλάνε για ανάπτυξη αλλά δεν μας λένε πως θα το καταφέρουν. Κουραστήκαμε κάθε τέσσερα χρόνια να ακούμε τα ίδια και τα ίδια. Εγώ δεν θα ψηφίσω, αφού κανένας απο τους τρεις υποψηφίους δεν με εκφράζει. Όλοι τους ξεπερασμένοι που μυρίζουν ναφθαλίνη. Πρέπει όμως κάτι να κάνουμε οι νέοι της περιοχής που έχουν αγωνία για το αύριο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. KONOZOS : Την συγκεκριμένη φωτογραφία (με τον Γκλιγκόροφ) την αλιεύσαμε στο internet και δεν είναι από το άρθρο του Σαββίδη στην εφημερίδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΟΝΟΖΟ ΕΙΣΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ. Η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ ΔΕΝ ΠΕΙΘΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ. ΜΗΠΩΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΑΣΑΡΑΤΕ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η φωτογραφία είναι απο το Facebook του Σαββίδη, υπάρχει και στο Google. Χέστηκε η φοράδα στο αλώνι. Την ουσία των όσων γράφει δείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΤΕ ΠΟΙΟ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΑΣ ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΛΕΓΕΣΤΕ ΣΟΒΑΡΟΙ. ΑΚΟΜΗ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΣΑΣ. ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΦΟΡΑΔΑ ΣΑΣ ΝΑ ΧΕΖΕΙ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. αυτα τα ελεγε και ο δημαρχος σου ο ταλιουριδης κ σαββιδη και ηταν στο προγραμμα σας ...γιατι δεν τα εκανε,δεν προλαβε;τα ιδια που λενε και αυτοι τα ελεγε και ο δημαρχος σου!!!αυτος τι εκανε δηλαδη και περιμενεις εσυ τωρα να κανουν οι αλλοι;απλα οταν εισαι στη..απ'εξω τα λες καλυτερα τα πραγματα!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω την καλή εφημερίδα που φιλοξένησε την άποψή μου για τις δημοτικές εκλογές.
    Δεν θα μπω στη διαδικασία να απαντήσω στα σχόλια που αναφέρονται σε μια ανάρτηση που αναδημοσιεύει το άρθρο μου.
    Εάν ο 4.51 έχει αμφιβολίες για το τι έκανε ο Ταλιουριδης για το συγκεκριμένο θέμα μπορεί να ανατρέξει στο προεκλογικό του πρόγραμμα (του 2006). Απλά του θυμίζω πως τα τελευταία 4 χρόνια, δήμαρχος στο Πετρίτσι ήταν ο κολλητός σου Παπάζογλου και όχι ο Ταλιουρίδης.
    Παν.Σαβίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΓΙΑ ΤΟΝ 4:51 , ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΜΕΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΔΗΜΟΥ ΠΕΤΡΙΤΣΙΟΥ Ή ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΚΤΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗ ΠΟΥ ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΤΑΛΙΟΥΡΙΔΗΣ ΕΠΙ 4ΕΤΙΑΣ ΤΟΥ. ΤΩΡΑ ΕΑΝ ΕΝΝΟΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 4 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΑΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΗΤΑΝ Ο ΒΑΓΓΕΛΑΚΗΣ!! ΑΛΛΑ ΦΑΝΤΑΣΟΥ ΠΟΣΟ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΣ ΗΤΑΝ ΠΟΥ ΘΕΩΡΟΥΝ ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΟ 2010 ΤΟΝ ΤΑΛΙΟΥΡΙΔΗ ΔΗΜΑΡΧΟ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ρε παιδια εχω μια απορρια!πως γινεται ατομα τα οποια τα βοηθησε ο Σπασης και τα εδωσε δουλεια τωρα να γυριζουν την πλατη και να πηγαινουν με τον Καρυδα και το Δομουχτσιδη? τοση μεγαλη αχαριστια? τι εγινε Σωτηρη και Σακη Κατσουρα τοσο ευκολα ξεχνατε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. 4.25 ΣΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΣΠΙΤΙ ΝΑ ΧΕΣΟΥΝ ΦΟΡΑΔΕΣ ΠΑΝΗΛΙΘΙΕ ΠΟΥ ΜΑΣ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΟΗΣΙΕΣ ΣΟΥ. ΠΑΙΔΙΑ ΑΛΛΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ ΠΕΙΡΑΖΟΥΝ ΤΟΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΚΥΡΙΟΥ ΟΧΙ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή