27.9.10

Μπράβο Σάββα !!!

"Το πολιτικό μήνυμα είναι η απάντηση που μέσα από τις εκλογές αυτές οφείλουμε να δώσουμε σε αυτούς που με ψευδείς υποσχέσεις μας οδήγησαν στη μέγγενη του μνημονίου, στη μείωση των εισοδημάτων, στην αύξηση του κόστους ζωής, σε αυτούς που μας έκαναν απαισιόδοξους και απαξιωτικούς για την πολιτική και τους πολιτικούς" τάδε έφη Σάββας Καραβασιλείου, στην εφημερίδα "Ψίθυροι της Σιντικής".
Ο μοναδικός υποψήφιος δήμαρχος που ξεκάθαρα έχει ταχθεί κατά του εθνοκτόνου μνημονίου ΕΕ και ΔΝΤ, την ίδια ώρα που οι τέσσερις συνυποψήφιοί του κάνουν ... "γαργάρα" το θέμα που απασχολεί και τους κατοίκους της περιοχής μας
Μπράβο Σάββα, που μιλάς έξω από τα δόντια, όταν οι αντίπαλοί σου, μιλούν αόριστα για ... "πράσινη" ανάπτυξη και πρασιν΄ άλογα ...

Ολόκληρη η συνέντευξη Καραβασιλείου στους "ΨτΣ" : 
Με όρεξη και μεράκι εισέρχεται στην προεκλογική αρένα των επικείμενων δημοτικών εκλογών ο υποψήφιος δήμαρχος Σιντικής Σάββας Καραβασιλείου. Πρόεδρος επί τρεις τετραετίες της Κοινότητας Προμαχώνα και με πλούσια συλλογική δράση απαντά στις ερωτήσεις των «Ψιθύρων» δίνοντας το στίγμα της προεκλογικής του εκστρατείας και τονίζοντας τις αρχές με βάση τις οποίες θα κινηθεί εφ’ όσον εκλεγεί δήμαρχος Σιντικής.
Ερώτηση: Ποιες θα είναι οι πρώτες κινήσεις σας στο Δήμο Σιντικής εφ’ όσον εκλεγείτε δήμαρχος;
Απάντηση: Το όραμά μου είναι να είμαι δήμαρχος όλων των κατοίκων του Δήμου Σιντικής. Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με ένα πολιτικό μήνυμα και μία πρόκληση. Το πολιτικό μήνυμα είναι η απάντηση που μέσα από τις εκλογές αυτές οφείλουμε να δώσουμε σε αυτούς που με ψευδείς υποσχέσεις μας οδήγησαν στη μέγγενη του μνημονίου, στη μείωση των εισοδημάτων, στην αύξηση του κόστους ζωής, σε αυτούς που μας έκαναν απαισιόδο-ξους και απαξιωτικούς για την πολιτική και τους πολιτικούς.
Η πρόκληση έγκειται στο γεγονός ότι ο νέος «Καλλικρατικός» Δήμος μπορεί μέσα από μια σωστή, συνετή και διάφανη Διοίκηση να δημιουργήσει τις συνθήκες για μια καλύτερη ποιότητα ζωής των δημοτών.
Από τις πρώτες κινήσεις εφ’ όσον ο λαός με τιμήσει με την ψήφο του και εκλεγώ Δήμαρχος θα είναι η άμεση ενεργοποίηση των τοπικών συμβουλίων σε όλα τα δημοτικά και κοινοτικά διαμερίσματα. Τα τοπικά συμβούλια είναι ο πυλώνας της διοίκησης του νέου δήμου. Θα συγκλιθούν άμεσα με στόχο την καταγραφή και συγκεκριμενοποίηση όλων των προβλημάτων των τοπικών κοινωνικών έτσι ώστε ο ίδιος ο λαός μέσα από τη διαβούλευση να εκφράσει τα προβλήματά του και παράλληλα να δώσει ο ίδιος λύση προτείνοντας στη Δημοτική Αρχή τους πιθανούς τρόπους επίλυσής τους. Αφού αναφερθούν τα προβλήματα και οι προτάσεις ανάπτυξης θα προγραμματίσουμε στη συνέχεια την επίλυση αυτών που απαιτούν άμεση επίλυση και στη συνέχεια τον προγραμματισμό επίλυσης των υπόλοιπων μέσα από τη συνεργασία μας με τοπικούς και κοινωνικούς φορείς, όχι μόνο στα πλαίσια αλλά και εκτός Δήμου.
Τα τοπικά συμβούλια είναι λοιπόν για μας κύτταρο δημοκρατίας και όργανο συμμετοχής των κατοίκων της περιφέρειας για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν τον ίδιο. Δεν θέλουμε τον πολίτη θεατή και επαίτη, αλλά ενεργό και πολιτικοποιημένο που θα προτείνει ο ίδιος τις λύσεις και η Δημοτική Αρχή απλά θα εγκρίνει την υλοποίησή τους.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πω πως δέσμευσή μας είναι το νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και η άμεση αποκατάσταση της σχέσης αξιοπιστίας μεταξύ πολίτη και δημοτικής αρχής. Θα αναλάβουμε άμεσα τη διευθέτηση των χρεών του Δήμου προς τους πολίτες έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένα ψεγάδι και καμία καχυποψία στις μεταξύ τους σχέσεις. Είναι αδιανόητο στις μέρες μας να υπάρχουν απλήρωτοι εργαζόμενοι επί μήνες, ορισμένοι δήμοι να χρωστάν υπέρογκα ποσά σε εργολάβους, επιχειρηματίες και επιτηδευματίες. Και κατά συνέπεια δημοτικές αρχές να μην μπορούν να λειτουργήσουν αφού είναι «αποκλεισμένες» από την τοπική και όχι μόνο αγορά, εξαιτίας εμπορικών συναλλαγών που δεν διευθετήθηκαν.
Τρίτη προτεραιότητα μετά την ενεργοποίηση των τοπικών συμβουλίων και το οικονομικό νοικοκύρεμα θα είναι η βελτίωση της ελλιπούς τοπικής συγκοινωνίας.
Γνωρίζουμε ότι μετά τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου μας περιμένει πολύ δουλειά. Είμαστε μια Δημοτική Κίνηση χωρίς κομματικές εξαρτήσεις και δεσμεύσεις, μακρυά από κομματικά χρίσματα που δηλητηριάζουν τον αυτοδιοικητικό χαρακτήρα της.
Πρώτη μας ενέργεια η ενεργοποίηση ενός αναπτυξιακού προγράμματος που έχει ως στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη όλου του διευρυμένου Δήμου Σιντικής. Προέρχομαι από την Κοινότητα Προμαχώνα, στην οποία διαμένω μόνιμα και το έργο μου ως πρόεδρος της κοινότητας για τρίτη συνεχόμενη τετραετία αποτελεί χειροπιαστό δείγμα γραφής.
Ερώτηση: Με ποιο τρόπο θα αντιμετωπίσετε τα προβλήματα της περιοχής με δεδομένο ότι θα υπάρξει μείωση των εσόδων του δήμου και περικοπές από την κεντρική εξουσία;
Απάντηση: Η μείωση των εσόδων του Δήμου και οι περικοπές από την κεντρική εξουσία ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που περνά αυτήν τη χρονική στιγμή η πατρίδα μας, νομίζω ότι αποτελούν την πρόκληση για την εφαρμογή ενός σχεδίου νοικοκυρέματος και λειτουργί-ας όλων των δραστηριοτήτων του Δήμου με γνώμονα το πνεύμα οικονομίας, λιτότητας και οικονομικής αξιοποίησης όλων των διαθέσιμων μέσων και δυνάμεων. Πρέπει να συνετιστούμε όλοι και να προσαρμόσουμε τις ενέργειές μας στην αποφυγή της σπατάλης.
Οι νέες αρμοδιότητες των «Καλλικρατικών» Δήμων οι οποίες προβλέπονται ενισχυμένες, θα συνοδεύονται και από τους αντίστοιχους πόρους, για τους ο-ποίους έχει δεσμευτεί το Υπουργείο Εσωτερικών, ενώ το ταμείων των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) θα περιλαμβάνει το Φόρο Εισοδήματος και το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Σε επίπεδο δημοσιονομικών μεγεθών κερδισμένος κατά 1,8 δις ευρώ ετησίως αναμένεται να είναι ο κρατικός προϋπολογισμός με την εφαρμογή του «Καλλικράτη» με τη σωστή αξιοποίηση οικονομικής κλίμακας.
Ερώτηση: Ο Δήμος Σιντικής βρίσκεται στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Πως θα το αξιοποιήσετε αυτό το πλεονέκτημα;
Απάντηση: Η γεωγραφική θέση του Δήμου Σιντικής νομίζω ότι αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά σημεία και πλεονέκτημα για την ανάπτυξη του Δήμου. Ο Δήμος μας είναι η πύλη των Βαλκανίων και αυτό έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία. Νομίζω ότι αυτό δεν χρειάζεται περισσότερη ανάλυση γιατί το θέμα είναι πολύ γνωστό σε όλους τους κατοίκους.
Ερώτηση: Στη διαβούλευση για τη χωροταξία του Καλλικράτη του νέου Δήμου Σιντικής υπήρξαν διαφορετικές απόψεις. Ποια θεωρείτε ότι είναι τα πλεονεκτήματα του μεγάλου δήμου και ποια τα πιθανά μειονεκτήματα;
Απάντηση: Τα πλεονεκτήματα του μεγάλου Δήμου είναι:
* Η γεωγραφική θέση του Δήμου Σιντικής (Δήμος πύλη των Βαλκανίων).
* Η λίμνη Κερκίνη και η προοπτική περαιτέρω εκμετάλλευσης του πλούτου της.
* Το πλούσιο δάσος και η γειτνίασή του με τον αστικό ιστό.
* Οι θεσμοθετημένες πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες.
Τα μειονεκτήματα του Δήμου Σιντικής είναι:
* Η ελλιπής τοπική συγκοινωνίας
* Η έλλειψη δημοτικής αστυνομίας
* Οι ανεπαρκείς υποδομές κατάρτισης νέων ανέργων, επαγγελματιών, κτηνοτρόφων και αγροτών.
* Η έλλειψη ολοκληρωμένων αποχετευτικών δικτύων και υποδομών διάθεσης λυμάτων.
* Η μεγάλη έκταση του Δήμου που απαιτεί υψηλά κόστη συντήρης των δημοτικών υποδομών (αγροτική, δασική και αστική οδοποιία, πεπαλαιωμένα δίκτυα ύδρευσης, προβληματικά δίκτυα αποχέτευσης).
Ερώτηση: Πως κρίνεται, από πολιτικής και λειτουργικής πλευράς, τη ρύθμιση που απαιτεί ποσοστό μεγαλύτερο του πενήντα τοις εκατό (50%+1) του συνόλου των εγκύρων ψήφων για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού;
Απάντηση: Νομίζω ότι η ρύθμιση του 50%+1 που απαιτείται για την ανάδειξη του επιτυχόντος συνδυασμού είναι κατ’ αρχάς σωστή και αυτό για δύο βασικούς πολιτικούς λόγους.
Ο πρώτος είναι ότι η δημοτική αρχή νομιμοποιείται με ευρεία στήριξη (τουλάχιστον 50%) και ο δεύτερος ότι απαιτεί την έγκριση από ευρύτερες λαϊκές συναινέσεις).
Νομίζω ότι πολιτικά είναι επιβεβλημένη η ευρεία λαϊκή στήριξη, λειτουργικά όμως παρουσιάζει ένα μόνο μειονέκτημα που ακούγεται στο όνομα «δεύτερη Κυριακή» που μπορεί να χαρακτηριστεί ως Κυριακή της ταλαιπωρίας των πολιτών αφού είναι αναγκασμένοι να επαναλάβουν τη διαδικασία. Θεωρώ, βέβαια, δεδομένο ότι ο πλειοψηφείσας συνδυασμός του α’ γύρου αποκτά ένα ψυχολογικό και πολιτικό προβάδισμα στην παράσταση νίκης έναντι του δεύτερου που ακολουθεί.
Ερώτηση: Πιστεύετε πως η μείωση των συμβούλων θα διευκολύνει ή θα δυσχεραίνει το έργο της δημοτικής αρχής;
Απάντηση: Πιστεύω ακράδαντα στην πολυφωνία, αντιπροσώπευση και λειτουργία ενός ολιγομελούς δημοτικού συμβουλίου έναντι ενός πολυμελούς, το οποίο θα ήταν πιο δυσλειτουργικό αναποτελεσματικό. Από τη στιγμή που εκπροσωπούνται όλα τα δημοτικά διαμερίσματα (πρώην δήμοι) με δημοτικούς συμβούλους που έχουν όρεξη για δουλειά, γνωρίζουν την αποστολή τους και μάχονται για ένα καλύτερο αύριο, τότε ισχύει το αρχαίο ρητό «ουκ εν τω πολλώ το ευ, αλλά το ευ τω πολλώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου